Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η τελευταία συνέντευξη του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ!

ivan!Την Πέμπτη 9 Μαίου ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ έδωσε την τελευταία συνέντευξη Τύπου σαν προπονητής της ομάδας μας. Μετά απο 5,5 χρόνια αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά σαν πρωταθλητής απο την ομάδα της καρδιάς του. Φανερά συγκινημένος μίλησε για διάφορα θέματα αλλα περισσότερο μίλησε για την αποχώρηση του. Ευχαρίστησε τους παίκτες του, το τεχνικό τίμ που δούλεψε μαζί του τόσο καιρό, τον Γιώργο Σαββίδη, την Διοίκηση Ζιβανάρη και Ερωτοκρίτου, την οικογένεια του και φυσικά τον υπέροχο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ κόσμο του ΑΠΟΕΛ. Ο Στρατηγός μας φεύγει απο την ομάδα με γεμάτη καρδιά.

Σημειώστε ότι ο Ιβάν ψηφίστηκε σαν ο καλύτερος προπονητής του Κυπριακού πρωταθλήματος 2012-2013. Εμείς λέμε… ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΤΑΝ δηλαδή!

Απολαύστε τον Στρατηγό στην τελευτάια του συνέντευξη!

ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΕ ΙΒΑΝ!!!!

Δεν θα σε ξεχάσουμε ΠΟΤΕ!

 

«Είμαι σίγουρα λίγο συγκινημένος, αλλά θα προσπαθήσω να βγάλουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Θα ξεκινήσω πρώτα με τα παιχνίδια που μένουν για το τέλος του πρωταθλήματος, παρά ότι έχουμε εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα παιχνίδια, όπως και τα υπόλοιπα. Δεν ισχύει ότι θα χρησιμοποιήσουμε παίκτες που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε και τα δύο παιχνίδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να είμαστε σοβαροί μέχρι το τέλος, γιατί πρέπει να είμαστε και δίκαιοι απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες».

«Το πρωτάθλημα η ομάδα μου το πήρε δίκαια. Στη διάρκεια της χρονιάς, κάποιοι αμφέβαλλαν αν μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Φυσιολογικό δε, όμως οι περισσότεροι που αμφέβαλλαν ξέχασαν ένα πράγμα και αυτό αφορά κάτι που κτίζεις στη διάρκεια των χρόνων. Οι καιροί δεν είναι ικανοί να το αλλάξουν. Έχει να κάνει με το background αυτής της ομάδας. Έχει το ισχυρό βάρος της φανέλας που να μπορεί να παραδοθεί και να μην διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος. Διαβάζω διάφορες απόψεις για το πώς ο ΑΠΟΕΛ πήρε το πρωτάθλημα. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι δεν μπορεί να το πάρει. Κάποιοι ότι ο ανταγωνισμός δεν ήταν ικανός. Εγώ αυτό που λέω ότι ο ΑΠΟΕΛ το πήρε λόγω αυτό που κτίστηκε μέσα στη διάρκεια των χρόνων.

«Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, ήταν ο πιο δύσκολος από ότι θυμούμαι στα χρόνια που είμαι στον ΑΠΟΕΛ. Δεν θυμάμαι ομάδα να κάνει καλό πρωτάθλημα όπως η Ανόρθωση στις πρώτες δύο αγωνιστικές. Η Ομόνοια ήταν καλύτερη από άλλες χρονιές. Η ΑΕΚ ίσως να τη λείπει αυτό που έχει ο ΑΠΟΕΛ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η ΑΕΛ συμμετείχε για πρώτη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ και πιθανόν της κόστισε την παρουσία στους «4» του πρωταθλήματος. Για εμένα ήταν το πιο ανταγωνιστικό. Δεν μας χάρισε κανένας τίποτε. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Παρά το ότι είχαμε προβλήματα στη διάρκεια της χρονιάς, καταφέραμε να το κατακτήσουμε δίκαια. Μπορεί η εικόνα αγωνιστικά να μην ήταν στο επίπεδο των προηγουμένων, όμως μέσα από τα προβλήματα, που είχαν να κάνουν αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ, τραυματισμούς, καταφέραμε να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο. Μπορώ να πω μπράβο στους ποδοσφαιριστές μου».

Οι λόγοι αποχώρησης:
«Ουσιαστικά είναι δύο λόγοι που συνδέονται μεταξύ τους. Ένας είναι η κούραση. Δεν αφορά μόνο την προετοιμασία, αλλά εδώ και πέντε χρόνια. Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ εργάζεται από το πρωί μέχρι να κλείσουν τα γραφεία και μετά δουλεύει σπίτι. Οι ευθύνες είναι πάρα πολλές για να εκπληρώσει τους στόχους της ομάδας. Ο ενθουσιασμός από τις επιτυχίες, αυξάνονται οι ευθύνες και σίγουρα η πίεση σε αυτό που έχει να κάνεις. Το πρόβλημα το δικό μου είναι ότι έμεινα 5μιση χρόνια να κάνουν αυτό, οι υπόλοιποι έχουν λίγο περισσότερο. Ένας δεύτερος λόγος είναι ο ρόλος του προπονητή στον ΑΠΟΕΛ, όμως όλοι μας έχουμε κάποιο οδηγό στη δουλειά μας.  Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και νομίζουν ότι χάνει από τη θέση του και το ρόλο που τον βοηθά να γυρνά πίσω στα αρχικά στάδια. Διαβάζω το δικό μου οδηγό, από το 2002 όταν είχαμε ένα μάθημα ψυχολογίας. Όταν προπονητής καταλαμβάνει ότι μετά από χρόνια παρουσίας στην ομάδα, με τις σχέσεις που δημιουργεί σε μία ομάδα, καταλαμβάνει ότι δυσκολεύεται να το κάνει, τότε πρέπει να παίρνει απόφαση για να σταματήσει αυτό που κάνει γιατί η παρουσία του δεν θα είναι ευεργετική η ομάδα. Είδα τον εαυτό μου να αποκλίνει από τις αρχικές μου θέσεις. Ήμουν προπονητής που δεν έβλεπε τη διδακτική για τους παίκτες, κοιτούσε μόνο στο τέλος της χρονιάς και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν ήσουν στο δρόμο που ήσουν μέχρι τώρα για να βελτιώσεις την ομάδα, αλλά πηγαίναμε πολύ μακριά όσον αφορά στο στόχο που είχαμε. Κατά κάποιο τρόπο δεν τους βοήθησα από διδακτικής πλευράς σαν προπονητής. Πηγαίναμε στο παιχνίδι με μόνη σκέψη να κερδίσουμε. Άσκησα μεγάλη πίεση στην ομάδα και τους ποδοσφαιριστές μου για το αποτέλεσμα, παρά για το πώς θα έρθει το αποτέλεσμα. Αυτό είχε συμβεί άλλη μία φορά, τότε με την Βίσλα Κρακοβίας. Αυτή την εβδομάδα από το ένα παιχνίδι στο άλλο, όλο το οικοδόμημα κινδύνεψε από αυτή την πίεση. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι και δεν υπάρχουν άλλοι, γιατί όλα ήταν εντάξει.

Ευχαριστίες:
«Φεύγω από την ομάδα με γεμάτη καρδιά. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Κυριάκου Ζιβανάρη, που μου έδωσε την ευκαιρία να ξανά δουλέψω σε αυτή την ομάδα ξανά. Και τον Φοίβο Ερωτοκρίτου προσωπικά και τη διοίκηση αυτή για τη συνεργασία αυτά τα χρόνια. Να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές, νυν και προηγούμενους. Το τιμ μου που δεν αφορά μόνο το προπονητικό. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω ένα άτομο που εργάζεται καθημερινά για την ομάδα, ο τιμ μάνατζερ Γιώργος Σαββίδης. Δεν είδα άτομο να αγαπά περισσότερο αυτή την ομάδα. Να ευχαριστήσω τους φιλάθλους για τις αντοχές που είχαν για εμένα αυτά τα χρόνια. Δημιουργήσαμε ένα ΑΠΟΕΛ διαφορετικό από ότι πριν. Πιστεύω ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι πιο δημοφιλής με τους περισσότερους φιλάθλους εδώ στην Κύπρο. Αν υπήρχε κάποια απογοήτευση, οι χαρές ήταν περισσότερες και τους ευχαριστώ για τη στήριξη σε εμένα και την ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένεια μου,τη γυναίκα και τα δύο παιδιά μου. Ήταν σημαντικό να ήταν δίπλα μου για την ενασχόληση μου στον ΑΠΟΕΛ. Νιώθω λίγο τύψεις κυρίως προς τα παιδιά μου και θέλω να τα ευχαριστήσω γιατί δεν ήθελαν περισσότερα».

Ένα μήνυμα: «Η φετινή ομάδα ήταν σκιά της προηγούμενης ομάδας. Θέλω να πω κάτι και είναι κάτι από την καρδιά μου. Εάν κάποιος περιμένει τον επόμενο προπονητή για να συγκρίνει κάτι με τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα ήταν δίκαιο και σωστό. Όποιος και να είναι προπονητής πρέπει να αισθάνεται όπως και εγώ και ακόμη περισσότερο. Ο ΑΠΟΕΛ έχει κτίσει κάτι και θα είναι μία συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο ρόλος του προπονητή, έχει μεγάλο ρόλο στην ομάδα. Πρέπει να έχει πολύ στήριξη. Πρέπει να έχει από την αρχή εμπιστοσύνη. Και εγώ όταν ήρθα έψαχνα τη θέση μου στο προπονητικό στερέωμα, δεν είχα εμπειρίες, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε σε επιτυχίες»

Για το ματς με την oμόνοια: «Την Κυριακή στο παιχνίδι με την Ομόνοια, οι ποδοσφαιριστές μου θα πρέπει να καταλάβουν από τον κόσμο τι εστί κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν μπορούμε να τι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να τους αποχαιρετήσουμε για να αισθάνονται καλά οι ίδιοι, για να έρθουν το καλοκαίρι με γεμάτη ενέργεια για διεκδίκηση των στόχων της Ευρώπης».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις:

Το δεύτερο σκέλος των λόγων φυγής σας, μπορούσατε να το αλλάξετε και να λειτουργήσετε όπως ο Φέγκιουσον στη Γιουνάιτεντ.
Υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά στην Ελλάδα, στη Σερβία στην Κύπρο, από ότι στην Αγγλία. Εμείς παίρνουμε παραδείγματα εκεί που το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση. Το μοντέλο Φέργκιουσον πιθανόν να μη συνέβη ξανά.

Ο Γιοβάνοβιτς ήταν κάτι παραπάνω από προπονητής. Αυτό έπαιξε ρόλο;
Ναι. Δεν μου το έδωσε κανένας. Θέλει όλο και περισσότερο. Ολοένα και αλλάζει ο ρόλος σου και αποπροσανατολίζεσαι από το στόχο σου. Συνεχώς θέλει να ασχολείσαι με περισσότερα και η πίεση αυξάνεται. Τα σκεπτόμουν αυτά πολύ έντονα.  Και στην Ευρώπη θα δυσκολευτείτε να βρείτε ομάδες με προπονητή 5μιση χρόνια στην ίδια ομάδα. Στην πόρεία των χρόνων αισθάνονται αυτό που αισθάνομαι και εγώ.

Πότε πήρατε την απόφαση να αποχωρίσετε;
“Νοέμβριο ή Δεκέμβριο”

Υπάρχει κάτι που δεν πετύχατε;
Δύσκολο για να είμαι ειλικρινής. Δεν εννοώ τα πρωταθλήματα. Γενικώς οι συνθήκες, οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες ήταν τόσο μεγάλες που έχεις την εντύπωση στον ΑΠΟΕΛ ότι δεν προπονείς μία ομάδα, αλλά τέσσερις. Φθάσαμε σε σημείο να μην καταλαμβαίνουμε ότι κερδίσαμε ένα ντέρμπι. Φτάναμε στο σημείο να μπαίνουμε στους ομίλους και να μην το διασκεδάσαμε. Δεν κάθισα να πιω ένα ποτήρι με το κρασί με τους ποδοσφαιριστές μου. Προκριθήκαμε στους ομίλους και αμέσως πήραμε τα αυτοκίνητά μας για να συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι με την Αναγέννηση. Τους ζηλεύω όσους χάρηκαν τις στιγμές. Δεν το διασκεδάσαμε, ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε όσοι είναι στον Αρχάγγελο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το χαρούμε.

Οι επιτυχίες έφεραν κορεσμό;
Όχι δεν είναι αυτό. Δεν υπάρχει κορεσμός, αλλά κούραση και ψυχολογική και σωματική.

Ποιόν τίτλο θα βάζατε πάνω από όλους στη φυγή σας.
Δεν μπορώ να βάλω ένα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι σταθμοί για εμάς. Ένας είναι το 2008-09 που κανείς δεν το περίμενε και εμείς το πήραμε με 16 νίκες συνεχόμενες και πήγαμε πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεύτερο είναι η πρόκριση με την Λύον και φθάσαμε στους “8” του Τσάμπιονς Λιγκ. Το φετινό πρωτάθλημα γιατί σου δίνει προοπτικές.

Μεγάλη απογοήτευση
Ο χαμένος τελικός κυπέλλου με τον Απόλλωνα (2009). Δεν ήξερα ότι πονάει άσχημα ένας χαμένος τελικός. Ήταν αβάσταχτο. Τόσο που κατάλαβα ότι είναι καλύτερα να μην πάω στον τελικό, παρά να χάσω.

Ακούγονται διάφοροι λόγοι. Ενοχληθήκατε ποτέ με κάποιον;
Η απάντηση είναι απλή. Όταν ήρθα το 2003, μπορούσα να φύγω τον Γενάρη εύκολα, λόγω ενός παίκτη. Αν υπήρχε κάτι που με πείραξε θα έφευγα την ίδια ώρα. Είναι μικρός ο τόπος και ακούγονται διάφορα. Δεν μπορώ να κρατήσω κακία σε κάποιον εδώ στην ομάδα, με τόσο έντονη ομάδα. Είμαι χαρούμενος και φεύγω γεμάτος. Αν με έχει συνδέσει κάτι με την Κύπρο είναι αυτή η ομάδα και δικαιούμαι να έχω ένα χωρισμό όπως είναι αυτός. Είναι πράγματα που είναι πιο βαθιά μέσα, από μία επιτυχία ή μία αποτυχία. Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανένα. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ ζωντανό άθλημα. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεκτείς πολλά πράγματα. Το τίμημα της θέσης σου είναι αυτό.

“Θεωρώ τον εαυτό μου όσον αφορά τις υποχρεώσεις μου επαγγελματία. Θεωρούσα ότι ήταν σωστό να σεβαστώ το συμβόλαιό μου για να μην υπάρξει μελανό σημείο για να μου προσάψει κάτι. Η διοίκηση ήταν ενημερωμένη για την απόφασή μου. Εκείνο που ακόμα πίεσε την κατάσταση είναι όσα έγιναν τον Φεβρουάριο στην Κύπρο και επακόλουθο στο ποδόσφαιρο και έπρεπε πάση θυσία να πάρει το πρωτάθλημα.

Πως ζήσατε αυτή την εβδομάδα, που είπατε ότι φεύγατε;
Περίεργα. Είπα μέσα μου ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσω. Γι’ αυτό για εμένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Καταλαμβαίνω την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό μου. Ο κόσμος είναι αγνός δεν μπορεί να το κρύψει. Ζήσαμε πολλά μαζί. Με συγκινεί αυτό.

Έχετε καταλήξει που θα συνεχίζετε;
Όχι από τις 30 Μαΐου θα είμαι άνεργος. Δεν έδωσα δικαίωμα να μιλήσω με κανένα. Τις ευκαιρίες μου τις είχα, αλλά προτίμησα τους “8” του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι σημαντικό το timing.

Μπορεί να υπάρξει και 3η θητεία στον ΑΠΟΕΛ;
Κανένας δεν μπορεί να προβλέπει. Η σημερινή λογική λέει ότι πιθανόν όχι στο σύντομο μέλλον.

Αν θα δίνατε μία σύμβουλη στο νέο προπονητή ποια θα ήταν;
Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στον προπονητή, αλλά ξανά λέω στους οπαδούς να τον αγκαλιάζουν και να του δώσουν το χρόνο όπως έδωσαν και σε εμένα.

Like
Share
Tweet