Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα τέσσερα σενάρια για το οικονομικό μέλλον του ΑΠΟΕΛ

det_apoel_sinelefsiΔεν είναι πλέον μυστικό ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ΑΠΟΕΛ εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την πορεία του στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αυτό το καλοκαίρι. Ο Πρόδρομος Πετρίδης έχει παραδεχτεί δημοσίως, αρκετές φορές, ότι εάν οι νταμπλούχοι δεν μπουν σε Όμιλο έστω του Γιουρόπα Λιγκ, θα έχουν πρόβλημα. Προχωρώντας το ένα βήμα παρακάτω, πολλοί σημειώνουν πλέον πως οι Όμιλοι του Γιουρόπα Λιγκ μέσω των play off της διοργάνωσης δεν είναι τόσο σημαντικοί και ότι οι γαλαζοκίτρινοι πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν τον γ΄ προκριματικού του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε να καρπωθούν τα 2,1 εκατ. ευρώ των play off της διοργάνωσης.

Το χειρότερο…
Ας ξεκινήσουμε από το χειρότερο σενάριο, αυτό των δύο καλοκαιρινών αποκλεισμών (ό,τι δηλαδή συνέβη πέρσι, πριν το… μπαλάκι του Έμετ Μαλόουν). Ο ΑΠΟΕΛ θα έχει ένα μπάτζετ την ερχόμενη σεζόν γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα επαναλαμβανόμενα έσοδα δεν υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ευρώ – ακόμα και με την αύξηση του τηλεοπτικού συμβολαίου. Κατ’ επέκταση δημιουργείται «τρύπα» ύψους 4 εκατ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας μετά τον Γενάρη του 2015. Στην περίπτωση που έχουμε το χειρότερο σενάριο, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να αποδεσμεύσει παίκτες ώστε να «ελαφρύνει» το pay roll. Ενδεχόμενη μη συμμετοχή σε Ομίλους θα δημιουργήσει προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία του ΑΠΟΕΛ και στις επόμενες σεζόν, αλλά και στο Σωματείο, του οποίου το μισό μπάτζετ καλύπτεται από το ποσό που πληρώνει η εταιρεία ως ενοίκιο του σήματος.

Τουλάχιστον Γιουρόπα
Το σενάριο επιβίωσης είναι αυτό που θέλει την ομάδα να αποκλείεται στον γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και να προκρίνεται στους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μέσω των play off της διοργάνωσης. Σε αυτή την περίπτωση τα έσοδα θα είναι 1,3 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή, περίπου 500.000 ευρώ από τους βαθμούς που θα μαζευτούν στους Ομίλους και 0,5 – 0,7 εκατ. από τα έσοδα των τριών αγώνων. Συνολικά 2,5 – 2,7 εκατ. ευρώ, όμως θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 1 εκατ. ευρώ που θα πάει σε πριμ, έξοδα εκτός έδρας αγώνων και έξοδα διοργάνωσης αγώνων. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα της σεζόν θα περιοριστεί στα 2-2,5 εκατ. ευρώ.

Σενάριο break even
Ένα αρκετά ικανοποιητικό σενάριο, που φέρνει τον ΑΠΟΕΛ στο break even, είναι αυτό της πρόκρισης στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ, που φέρνει τα 2,5 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο σενάριο Β, συν 2,1 εκατ. ευρώ (λόγω της συμμετοχής στα play off). Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν καλές πιθανότητες η σεζόν να κλείσει χωρίς έλλειμμα.

Και… μαξιλαράκι
Το σενάριο που εύχεται η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ να ισχύσει είναι αυτό της πρόκρισης στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Χοντρικά 10 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία, μπορεί τα έξοδα (πριμ, ταξίδια, διοργάνωση αγώνων) να φτάσουν τα 3 εκατ. ευρώ, όμως με τα 7 εκατ. ευρώ που περισσεύουν όχι μόνο υπερκαλύπτεται το έλλειμμα της σεζόν, αλλά μένει και… μαξιλαράκι για την επόμενη. Φυσικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μεταγραφής της τελευταίας στιγμής ή του Ιανουαρίου, έτσι θα μειωθεί το κέρδος που θα μεταφερθεί στην επόμενη χρονιά.

Κυπριακή πραγματικότητα
Πάντως το μπάτζετ των 10 εκατ. ευρώ είναι έξω από την κυπριακή πραγματικότητα, αφού ο ανταγωνισμός δεν θα ξοδέψει πέρα από 5-6 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της σεζόν 2014-15. Οπότε εάν ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει την ευρωπαϊκή προοπτική, τότε δεν υπάρχει και σοβαρός λόγος να ξοδεύει τόσα χρήματα, αφετέρου, καθώς με τόση διαφορά στα έξοδα, θα είναι αποτυχία εάν η ομάδα τερματίσει έστω δεύτερη στο νέο πρωτάθλημα.

Το διακύβευμα της Ευρώπης

Πώς διαμορφώνεται ο ισολογισμός, αναλόγως της διοργάνωσης που θα αγωνιστεί η ομάδα

Α.
Αποκλεισμός από τα προκριματικά και στις δύο διοργανώσεις
ΕΣΟΔΑ 6
ΕΞΟΔΑ 10

Β.
Όμιλοι Γιουρόπα Λιγκ μέσω των play off της διοργάνωσης
ΕΣΟΔΑ 8,5
ΕΞΟΔΑ 11

Γ.
Όμιλοι Γιουρόπα Λιγκ μέσω των play off του Τσάμπιονς Λιγκ
ΕΣΟΔΑ 11
ΕΞΟΔΑ 11

Δ.
Όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ
ΕΣΟΔΑ  16
ΕΞΟΔΑ  13

Οι 10 πιθανοί αντίπαλοι γ΄ προκριματικού Τσάμπιονς Λιγκ

Μάριμπορ (Σλοβενία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)
Παρτίζαν (Σερβία)
Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
Ακτόμπε (Καζακστάν)
Βέντσπιλς (Λετονία)
Καραμπάκ (Αζερμπαϊτζάν)
Ελσίνκι (Φιλανδία)
Όλμποργκ (Δανία)
Η κλήρωση θα γίνει στις 18 Ιουλίου.

Του ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ στο Κ SPORTS της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 6/7

Like
Share
Tweet