Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γρήγορης Αυξέντιου 3 Μαρτίου 1957

Να πάρουμε μία σταγόνα από το αίμα σου να καθαρίσουμε το δικό μας! Να πάρουμε μία σταγόνα από το αίμα σου να μπολιάσουμε το δικό μας … Να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις να’χουμε να τραγουδάμε ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά!

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου σφράγισε στους αιώνες των αιώνων με το ολοκαύτωμα του, την Ελληνική συνείδηση της Κύπρου μας! Ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του Έθνους μας: Τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στην Πύλη του Ρωμανού, τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα. Υπέγραψε το Ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950, όχι μόνο σε χαρτί αλλά φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα ανθυπολοχαγού και φυλλάσσοντας τα σύνορα του Έθνους.

Πρώτος ανάμεσα στους πρώτους και διαλεχτός ανάμεσα στους διαλεχτούς, απάντησε παρών στο κάλεσμα του Διγενή για Αγώνα μέχρις εσχάτων για τη Λευτεριά της Κύπρου μας και την Ένωση με τη Μάνα Ελλάδα!

Δρασκέλισε σαν άλλος ηρωικός Ακρίτας τα βουνά του Πενταδακτύλου και του Τροόδους και ανδραγάθησε σε όλες τις ηρωικές μάχες που έδωσε.

Με τη θυσία του, μετατράπηκε σε μια πύρινη στήλη που θα φωτίζει τους Έλληνες της Κύπρου και θα τους καθοδηγεί στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος.

Σήμερα, 61 χρόνια από τη θυσία του, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και υποσχόμαστε ότι θα βαδίσουμε στον δρόμο που ο ίδιος χάραξε και σφράγισε με το αίμα του.

Like
Share
Tweet