Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, τώρα ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, ενώ το νομοσχέδιο έχει συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος και έδωσε το πράσινο φως για να σταλεί στη Βουλή, αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τώρα γίνεται ο νομοτεχνικός του έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία και σύμφωνα με τις πρόνοιες του:
– Καταργείται η ανωνυμία των φιλάθλων με την καθιέρωση της κάρτας φιλάθλου και τη λήψη βιομετρικών στοιχείων
– Προβλέπεται ο άμεσος αποκλεισμός προσώπων που εμπλέκονται σε γηπεδική βία
– Προνοείται η λειτουργία κερκίδων καθημένων ώστε να ανοίξουν οι πόρτες των γηπέδων για οικογένειες
– Απαγορεύεται η μετακίνηση των οργανωμένων φιλάθλων
– Καθιερώνεται το αυτόφωρο για πρόσωπα που εμπλέκονται σε επεισόδια.
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, κάποια μέτρα είναι άμεσης εφαρμογής ώστε να ισχύσουν από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, ενώ ο αποκλεισμός προσώπων από τα γήπεδα θα είναι κλιμακωτός, ανάλογα με τις περιπτώσεις που εμπλέκονται. Στο τέλος, αν κάποιος εμπλακεί σε αρκετές υποθέσεις τότε θα μένει εκτός γηπέδων μέχρι και 10 χρόνια, ενώ αυξάνονται και οι ποινές φυλάκισης, παρόλο που τα αδικήματα για βία στα γήπεδα παραμένουν ως πλημμελήματα και όχι κακουργήματα. Το αρμόδιο υπουργείο θα ζητήσει από τη Βουλή όπως εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν το πέρας των εργασιών της για τις θερινές διακοπές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για εφαρμογή των μέτρων με το νέο πρωτάθλημα.
Με την κάρτα φιλάθλου θα λυθούν πολλά προβλήματα, αφού τώρα τα συστήματα ασφάλειας των γηπέδων θα καταγράφουν όσους δημιουργούν επεισόδια και θα γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποιοι τα προκαλούν λόγω των θέσεων τους. Επίσης σημαντικός θα είναι ο ρόλος των στιούαρτ, οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε οι φίλαθλοι να κάθονται στις θέσεις που αναγράφεται στο εισιτήριό τους. Έως τώρα, οι ταραξίες απολάμβαναν ασυλίας, αφού ήταν ανώνυμοι και ουδείς γνώριζε ποιος βρισκόταν και πού. Όσον αφορά τις κερκίδες στις οποίες βρίσκονταν οι θερμόαιμοι οπαδοί των ομάδων, θα παρακολουθούνται πιο αυστηρά και με τα βιομετρικά τους στοιχεία (φωτογραφία) θα αναγνωρίζονται από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης.
Στο μεταξύ, με απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, συγκροτήθηκε στο Αρχηγείο Επιτροπή εκτίμησης κινδύνου για ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Η Επιτροπή θα εξετάζει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της κάθε αγωνιστικής και ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, θα λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα. Την Επιτροπή απαρτίζουν ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Λάμπρος Θεμιστοκλέους, ο διοικητής της ΜΜΑΔ Σάββας Χρήστου, ο υπεύθυνος του γραφείου χουλιγκανισμού Μιχάλης Ηροδότου και ο υπεύθυνος επιχειρήσεων.