Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

O Άδόρνο (Χαβιέ Σαβιόλα) μίλησε για την Μακάμπι!

39bdefdbc2effa62abcb18d8575ca630Το 2003-2004 ο Παραγουανός Χαβιέ Σαβιόλα, άλλος Αδόρνο, αγωνιζόταν στο Τελ Αβίβ, για λογαριασμό της Μακάμπι. Μίλησε πρόσφατα σε Ισραηλίκα μμε λέγοντας πολλά και διάφορα όπως το γεγονός οτι είναι χαρούμενος που παίζει στο ΑΠΟΕΛ! Διαβάστε αναλυτικά τα λεγόμενα του παίκτη μας…

Αναλυτικά τι δήλωσε ο Αδόρνο:

Για τη θητεία του στη Μακάμπι: “Θυμάμαι όταν έφτασα στο Ισραήλ, είχα συναντήσει ένα σύλλογο που ήταν πολύ επαγγελματικός και είχε πάρα πολλούς ένθερμους οπαδούς. Θυμάμαι επίσης ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα με το κοινό στη Γάζα, γιατί ένας από τους ποδοσφαιριστές τους έφυγε. Αυτό, όμως, που θυμάμαι περισσότερο είναι ότι οι φίλαθλοι έρχονταν στα παιχνίδια και μας στήριζαν συνεχώς”.

Για το αν τους επηρέασε η πίεση που ασκήθηκε από τον κόσμο για θετικά αποτελέσματα: “Τότε, υπήρχε πίεση γιατί την προηγούμενη σεζόν η Μακάμπι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η αντίδραση του κόσμου είναι πάντοτε σημαντική, αλλά αν θυμάμαι καλά τερματίσαμε στη δεύτερη θέση και παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, κάναμε καλά πράγματα. Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι μας επηρέασε τόσο η πίεση και όπως είπα προηγουμένως αυτό που μου έχει μείνει είναι η στήριξη του κόσμου”.

Για το γεγονός ότι τον “βάφτισαν”… ο Σαβιόλα από την Παραγουάη: “To θυμάμαι (γέλια), αλλά δεν νομίζω ότι μου άσκησε κάποια πίεση. Αυτή ήταν η τρίτη ομάδα που αγωνιζόμουν μακριά από τη χώρα που μεγάλωσα. Ήμουν νεαρός και μόνος στο Ισραήλ και μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να… δημιουργήσω την οικογένειά μου εδώ. Σίγουρα, ίσως να με επηρέασε περισσότερο ότι πέρασα μόνος αρκετό χρόνο εδώ, αλλά όχι η σύγκριση με το Σαβιόλα”.

Για το αν διατηρεί επαφές με κάποιους στο Ισραήλ: “Έχω πολλούς φίλους εκεί. Μάλιστα, με επισκέπτονται στην Κύπρο, ενώ κι εγώ τους έχω επισκεφτεί πολλές φορές στο Ισραήλ. Βρεθήκαμε πολλές φορές από τότε που έφυγα από το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι μία “ζεστή” χώρα και είμαι φίλος της χώρας, ενώ όταν με ρωτάνε, πάντοτε λέω τα καλύτερα λόγια γι’  αυτή τη χώρα. Εξακολουθώ να επικοινωνώ με το Μισαέλοφ και τον Μπαρούχ Ντέγκο, με τους οποίους συνυπήρξα στον Απόλλωνα Λεμεσού. Έτσι, το Ισραήλ παραμένει στην καρδιά μου”.

Για το τι έμαθε από τη συνεργασία του με το Νιρ Κλίνγκερ: “Πιστεύω ότι στον ένα χρόνο συνεργασίας μας έμαθα πολλά πράγματα και ωρίμασα ως ποδοσφαιριστής. Έμαθα πώς να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος και σχεδόν έμαθα όλα όσα γνωρίζω για το ποδόσφαιρο από το Νιρ Κλίνγκερ, τον οποίο πάντοτε ευχαριστώ. Έμαθα πολλά από εκείνον. Έμαθα για το πάθος του για το ποδόσφαιρο και πως πρέπει πάντοτε να παλεύω και γι’  αυτό έγινα αυτός που είμαι σήμερα. Ο Νιρ μου άλλαξε την καριέρα”.

Για την ευκαιρία που του έδωσε ο Κλίνγκερ: “Πάντοτε είχα δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου, όπου κι αν βρέθηκα. Πιστεύω, όμως, ότι η πιο δύσκολη περίοδος ήταν όταν έφυγα από τη Μακάμπι για την Ισπανία. Δεν μπόρεσα να προσαρμοστώ στην Αλμερία, η οποία περνούσε ένα μεταβατικό επίπεδο και πιστεύω ότι ο Νιρ ήρθε και με έσωσε από τον πάτο, παίρνοντάς με στο Παραλίμνι. Η καριέρα μου κινδύνευε και ο Νιρ με προσέγγισε και μου έδωσε ακόμα μία ευκαιρία για να συνεργαστώ μαζί του. Από τότε τα πάντα άλλαξαν. Μου έδωσε αρκετά και του οφείλω πάρα πολλά”.

Για το γεγονός ότι και ο Ιντζχάκι… αναγεννήθηκε στην Κύπρο κι αν υπάρχει κάποιο “μυστικό”: “Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο “μυστικό”. Αυτό που σε βοηθά είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει ο προπονητής στο πρόσωπό σου και πως ξέρεις πως θα παίξεις σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Με αυτό τον τρόπο ανακτάς την αυτοπεποίθησή σου και το ίδιο ίσχυσε και στην περίπτωσή μου, μέχρι και όταν πήγα στη Μακάμπι, αφού νωρίτερα δεν είχα πάρα πολλά συνεχόμενα παιχνίδια στα πόδια μου με την ίδια ομάδα. Μετά και μέχρι να πάω στο Παραλίμνι συνέβη το ίδιο. Αν το περάσεις αυτό, τότε χάνεις την… ταυτότητά σου. Στην Κύπρο επανήλθα, αλλά δεν υπήρχε κάποιο “μυστικό”. Ίσως, μόνο το γεγονός ότι οι άμυνες είναι κάπως πιο… ευάλωτες, κάτι που ίσως να βοήθησε και τον Ιντζχάκι”.

Για την παρουσία του στο ΑΠΟΕΛ: “Πιστεύω ότι βρίσκομαι στο καλύτερο σημείο της καριέρας μου. Όταν πήγα στην Κύπρο και από τον πρώτο χρόνο παρουσίας μου, είδα τι σημαίνει το ΑΠΟΕΛ σε αυτή τη χώρα και από την πρώτη στιγμή ήθελα να πάω εκεί. Πάντοτε ήλπιζα να αγωνιστώ εκεί και τελικά κατάφερα να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Όπως είπα και νωρίτερα, πάντοτε στη ζώη έχεις πολλά να μάθεις και από τις δύσκολες στιγμές πρέπει να μάθεις και να συγκεντρώσεις τα θετικά στοιχεία που απομένουν. Στο τέλος… αποζημιώθηκα γι’ αυτή την επιμονή μου”.

Για το τι γνωρίζει για τη Μακάμπι: “Έχω ένα καλό μου φίλο στο Ισραήλ, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μακάμπι και δεν χάνει παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μου τα λέει όλα για την ομάδα. Είδα, όμως, και κάποια παιχνίδια της και πιστεύω ότι είναι μία σπουδαία ομάδα. Ειδικότερα πέρυσι έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο”.

Για κάποιους παίκτες της Μακάμπι που θα έπρεπε να προσέξουν στο ΑΠΟΕΛ: “Έχουμε ένα νέο προπονητή (Πάουλο Σέρτζιο) και για την ώρα δεν μας μίλησε για τη Μακάμπι. Από αυτά που είδα την περσινή σεζόν, αν η Μακάμπι παίξει όπως αγωνιζόταν πέρυσι, τότε όλοι οι παίκτες της είναι επικίνδυνοι. Έκανε μία σεζόν, που δεν περίμενα. Όσο για φέτος, δεν μπορώ να πω πολλά, γιατί έχω δει μόνο κάποια στιγμιότυπα. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν δύο καλά παιχνίδια από δύο μεγάλες ομάδες που πρωταγωνιστούν στις χώρες τους”.

Για το παιχνίδι της Πέμπτης: “Αυτό το χρόνο έχουμε νέους ποδοσφαιριστές. Σχεδόν άλλαξε όλος ο βασικός κορμός, έχουμε νέο προπονητή και πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε την ταυτότητά μας. Για την ώρα, δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις. Έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές και ελπίζω ότι όλοι θα δώσουν τα πάντα. Δεν μπορώ, όμως, να πω κάτι παραπάνω”.

Για το Ζόρντι Κρόιφ: “Όταν ήταν στην Κύπρο, δεν τον γνώριζα προσωπικά, αλλά έκανε σπουδαία δουλειά στην ΑΕΚ Λάρνακας. Τους οδήγησε στο Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας μάλιστα χαμηλό προϋπολογισμό. Έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο κι έφεραν ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Στο Ισραήλ οδήγησε τη Μακάμπι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και αυτό τα λέει όλα. Δεν διαβάζω, όμως, τι γράφουν στο Ισραήλ, αλλά όπως έχω ακούσει… είναι σπουδαίος”.

Για το μεγαλύτερό του όνειρο και αν είναι η επιστροφή του στη Μακάμπι ή να αγωνιζόταν τώρα στο παιχνίδι του Τελ Αβίβ, επιστρέφοντας ως αντίπαλος στο Μπλούμφιλντ: “Είμαι πολύ χαρούμενος στο ΑΠΟΕΛ. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια τι θα συμβεί στο ποδόσφαιρο, αλλά αν με ρωτούσες τώρα, θα σου έλεγα πως θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στο ΑΠΟΕΛ. Αγαπώ την Κύπρο και πως μου συμπεριφέρονται όλοι εδώ. Έχω καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και έχω μία μεγάλη οικογένεια, τόσο καλή όπως ήταν και στη Μακάμπι. Έτσι ποιος ο λόγος να την αφήσω. Δεν ξέρω αν μπορώ να παίξω κόντρα στη Μακάμπι στην Κύπρο, αν και το ελπίζω. Αν όχι, τότε εύχομαι να αναμετρηθούμε του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ”.

Like
Share
Tweet